See project gallery
Swipe
Grattan on the Park

Location

Prahan,
Victoria

Type

Multi-res

Status

Planning

Client

Confidential

Grattan on the Park is a mixed-use development located in the bustling commercial centre of Prahran. The project possesses one of urban Melbourne’s most sought-after locations; on Grattan Street adjacent to the intimate and leafy Grattan Gardens, within 250m of Prahran Station and the 78 Tram, and the world class shopping and entertainment Chapel Street precinct. Whilst the design of Grattan on the Park is contemporary, it is in the use of materials that the project speaks to the richness of Prahran’s architectural heritage. Taking cues from Victorian streetscapes laden with brick terraces and shopfronts with tidy rendered ornamental details, Grattan on the Park speaks to this architectural language by extensively using brick and cast concrete fluted details. By engaging with these site conditions, we have designed a cohesive stacked symmetrical form which in its simplicity reinforces the connection to context. It is in these details that Grattan on the Park speaks to the context of Prahran, a nod to the craftsmanship and ornamental playfulness of the past.

The client’s brief was to create a premium address for boutique office and luxury residential apartments in a sculpted, biophilic designed building. The site was an amalgamation of five single fronted semi-detached homes. This presented an opportunity to create an architectural statement with a refined street presence.

Grattan on the Park is a reimaging of the traditional apartment model. The sun access plan to the park became the biggest design driver for the project. The built form steps back from the street as you move up the building to maintain all sunlight to the park; this also reduces the visual bulk of the building from the street. The stepped design presented an opportunity to provide generous terrace spaces for the apartments. By employing biophilic principles each terrace has been carefully designed to maximise the relationship between residents and nature. The blending of internal and external became very important to the success of the design, with function and adjoining terrace space programming carefully considered for each apartment. A vegetated veil shrouds residents in privacy from the activity of the street whilst also removing the potential for overlooking between apartments. By maximising the potential for greenery, the building adds to Prahran’s tree canopy and biodiversity whilst connecting with the Gardens below acting as a green vertical extrusion complimenting this much-loved public domain.

Much care has been given to ensure that the podium of the building is articulated in such a way that adds to the visual interest of the street. The mirrored entry on the street provides a focal point within the built form as well as a strong sense of address and playful antithesis to the heaviness of the stacked bond brick. The articulation of the podium divided into two banks of softened curved rows speaks to the context of retail high street typology of repeating small shop fronts coming together to make a larger form. This treatment importantly reduces the visual bulk of the building and paired with quality materials, texture, fluted concrete softens the building to the human scale. Vegetation is also employed to temper the built form at street level, with deep planter boxes providing the soil depth to support vegetation.

Grattan on the Park is a 7.5-star energy rated project. The building incorporates several environmentally sustainable initiatives including larger style apartments that enable passive cross ventilation and light penetration into the spaces. In addition, the apartments were designed to accommodate passive design as to reduce artificial lighting and air conditioning. All windows and sliding doors are double glazed and an oversized 15,000L rainwater tank so that all vegetated terraces can be irrigated independently of the water mains. Lastly more bike parking has been provided than the statutory minimum to encourage tenants and residents to ride to and from Grattan on the Park.

Grattan on the Park

Location

Prahan,
Victoria

Type

Multi-res

Status

Planning

Client

Confidential

Grattan on the Park is a mixed-use development located in the bustling commercial centre of Prahran. The project possesses one of urban Melbourne’s most sought-after locations; on Grattan Street adjacent to the intimate and leafy Grattan Gardens, within 250m of Prahran Station and the 78 Tram, and the world class shopping and entertainment Chapel Street precinct. Whilst the design of Grattan on the Park is contemporary, it is in the use of materials that the project speaks to the richness of Prahran’s architectural heritage. Taking cues from Victorian streetscapes laden with brick terraces and shopfronts with tidy rendered ornamental details, Grattan on the Park speaks to this architectural language by extensively using brick and cast concrete fluted details. By engaging with these site conditions, we have designed a cohesive stacked symmetrical form which in its simplicity reinforces the connection to context. It is in these details that Grattan on the Park speaks to the context of Prahran, a nod to the craftsmanship and ornamental playfulness of the past.

The client’s brief was to create a premium address for boutique office and luxury residential apartments in a sculpted, biophilic designed building. The site was an amalgamation of five single fronted semi-detached homes. This presented an opportunity to create an architectural statement with a refined street presence.

Grattan on the Park is a reimaging of the traditional apartment model. The sun access plan to the park became the biggest design driver for the project. The built form steps back from the street as you move up the building to maintain all sunlight to the park; this also reduces the visual bulk of the building from the street. The stepped design presented an opportunity to provide generous terrace spaces for the apartments. By employing biophilic principles each terrace has been carefully designed to maximise the relationship between residents and nature. The blending of internal and external became very important to the success of the design, with function and adjoining terrace space programming carefully considered for each apartment. A vegetated veil shrouds residents in privacy from the activity of the street whilst also removing the potential for overlooking between apartments. By maximising the potential for greenery, the building adds to Prahran’s tree canopy and biodiversity whilst connecting with the Gardens below acting as a green vertical extrusion complimenting this much-loved public domain.

Much care has been given to ensure that the podium of the building is articulated in such a way that adds to the visual interest of the street. The mirrored entry on the street provides a focal point within the built form as well as a strong sense of address and playful antithesis to the heaviness of the stacked bond brick. The articulation of the podium divided into two banks of softened curved rows speaks to the context of retail high street typology of repeating small shop fronts coming together to make a larger form. This treatment importantly reduces the visual bulk of the building and paired with quality materials, texture, fluted concrete softens the building to the human scale. Vegetation is also employed to temper the built form at street level, with deep planter boxes providing the soil depth to support vegetation.

Grattan on the Park is a 7.5-star energy rated project. The building incorporates several environmentally sustainable initiatives including larger style apartments that enable passive cross ventilation and light penetration into the spaces. In addition, the apartments were designed to accommodate passive design as to reduce artificial lighting and air conditioning. All windows and sliding doors are double glazed and an oversized 15,000L rainwater tank so that all vegetated terraces can be irrigated independently of the water mains. Lastly more bike parking has been provided than the statutory minimum to encourage tenants and residents to ride to and from Grattan on the Park.