St Joseph

November 24th, 2014

Formally the grounds for the Saint Joseph’s Technical School dating back to the late 1800’s the St. Joseph project is a luxury residential development situated in Abbottsford, Victoria. Due to its historical significance the site has become part of the cultural landscape within the area, demanding a highly responsive and respectful design outcome. Our primary objective was to incorporate the critical components of school’s culture and history as a celebration and balance of the past and the future – creating ‘future heritage’ for the next generation. We were interested in exploring ways to interpret and represent the critical ‘story’ that created the culture and history of St Joseph’s Technical School.

After examining the school’s historical records, we carefully selected historical photographs that best captured the schools culture and incorporated the narratives within the visual content into the architectural response. The design intent was to recreate multiple simultaneous layers of history within the articulated screens that wrap around the street frontage facades. The faceted panels create a “Lenticular Image”; an optical phenomenon whereby singular segments of an image converge at specific points of view to recreate the completed image. The observer can view multiple images to a given surface by changing their position.

The images are transferred into the facade by two distinct yet complementary methods. The first method is perforating anodised aluminium sheets whilst the second is and embossed double-anodising aluminium sheets which introduces depth into the surface of the material. Each method is assigned to each opposing direction, creating a highly articulated and abstracted outcome.

Barkers Rd

December 8th, 2016

Located in the leafy Inner East this boutique townhouse development boasts a superb location close to local amenities, shops and schools.

The heritage past of the area, terraces, bricks, pitched roofs and high quality finish inspired a response where each residence has its own visual address as well as fitting its neighbours and the wider context.

The Brahman Granite bricks establish themselves as the feature cladding through their prominent positioning on the façade and their playful pattern variation. The perforated patterns provide light and visual connection whilst maintaining privacy. In other areas 2 types of protrusion patterns pique visual interest and add a textural intrigue. The stack and stretcher bond fence and lower elements blend seamlessly with selected stone and timber to round out the building as a cohesive and polished product.

110 Denmark

December 5th, 2016

Multi-residential development on the Kew junction. The layering of the regular grid becomes a canvas to articulate and showcase the subtle beauty of natural materials, while the harmonious contrast of materiality and natural elements drives the image of the intersecting  lives on the predominant junction.

Victoria Square

November 22nd, 2016

Victoria Square is an Urban Renewal project that celebrates Foostray’s multicultural heritage buy creating a new a social, economic and residential hub on the city fringe with a focus on place making. The project will create a new place for Footscray with a new paradigm for urban living that incorporates all the lifestyle, entertainment and wellbeing amenities for a contemporary city. The fluid curvilinear geometries of the towers are a reflection of the movement from the surrounding bay and river context. Floor plates rhythmically shift around the building creating a sense of movement for the observers and offer a new reading of the tower as they traverses around the precinct.

2 Girls Building

November 18th, 2014

The 2 Girls Building is a mixed use building that fuses art, photography and architecture. The project explores the relationship between the three disciplines and blurs their respective boundaries resulting in one craft overlapping and appropriating with the characteristics of the others in the form of a new medium. As a result photography appropriates architectural materiality and photography shifts into the architectural space of the third dimension. Architecture becomes photography, photography becomes architecture and the building becomes a hybrid urban artefact within the built environment.

KUD collaborated with Melbourne Artist Samantha Everton during the design process to ensure a collaborative integration of art forms throughout the project. The “Masquerade”, from Everton’s ‘Vintage Dolls’ series, that features on the building façade, was specifically selected for its familiar vernacular in its subject matter which is synonymous with inner city traditional domestic spaces and more importantly, for the drama and theatre it provides to the public realm. The primary circulation space doubles as a de facto art gallery with art works on display, dividing the offices, warehouse spaces and residential apartments.

The collaboration injected another layer of complexity; unintentionally exchanging and swapping the roll of the architect to artist and the artist to architect. The boundaries of the alliance were blurred, redefining ‘the artist’ and ‘the architect’ as one expression. This synergy spawned a hybrid typology and ensured that the photo-archi-art prevailed.

www.samanthaeverton.com

180 Albert

November 16th, 2015

The subject site enjoys three street frontages in a context where there are beautiful and iconic views of Melbourne in every direction. To the North the site enjoys an uninterrupted view of the city skyline, to the east vistas to the Botanical Gardens, to the south there are uninterrupted view to Albert Park Lake and to the West there are ocean views of Port Phillip Bay. This favourable contextual immediacy informed the façade and material composition.  We wanted to capitalise on the surrounding views from within all spaces of the apartments by incorporating a floor to ceiling glazed facade. The glass curtain wall appropriates the reflective and ephemeral reflective qualities of a jewel that reflect the varying hues of the sky and green surrounding landscape. This intervention is reinforced by the subtle faceted glass facade geometry that produce alternating reflections as observers view the building from different vantage points. These facets also articulate the building  and the perception of bulk is overcome with a vertical voided dissection of the built form to create the appearance of two smaller vertical elements, one of which being one storey taller, instead of one larger mass.  The vertical void also pronounces a strong connection to the entry and highlights the sense of address for the building.

Internally the large communal spaces incorporate natural light and ventilation from the western interface and a large 5 storey void will be furnished with art work. An art gallery will also be incorporated at the south eastern ground floor to generate vibrancy and activation.

The Buckley

November 24th, 2014

Moonee Ponds Apartments

September 25th, 2015

Spectrum Apartments

November 17th, 2016

Spectrum Apartments is situated on a site with three frontages. It was critical that the architecture address and activate all three frontages but also be of a single architectural language.

The project is expressed as strips of building mass to exemplify the diverse cultural context of Box Hill. The “strips” geometrically alternate over the floor plates to create highly articulated façades. The terminations of the “Strips” are expressed with brightly coloured fascia around the balconies, adding a vibrant presence to the public realm.

To increase the public amenity of the occupants of the apartment, the internal circulation areas are open to the sky, acting as a “lung” to the development. This “lung” would provide for additional daylighting and natural ventilation while allowing for vegetation to populate the open atrium.

101 Maling

December 2nd, 2014

Maling Road has a rich and eclectic mix of historic buildings and styles that provide a diverse pallet of textures and materials throughout the precinct. The building forms are essentially decorated geometric volumes that are divided into small groups that continue the character of the precinct, with each having the historical language, ornamentation and narrative of existing architectural examples found along the Maling Road strip. This language alludes to the prospect of ‘the past’ being Maling Road, and ‘the future’ being the proposed building. These historical building typologies are represented through ornamental treatments to the façade, but simultaneously create an additional contemporary layer that provides a dual architectural narrative of the past and future.